Queralbs acollirà el X Col.loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs que analitzarà l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus

 X COL·LOQUI INTERNACIONAL D’ESTUDIS TRANSPIRINENCS: L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus
Queralbs, 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre de 2017

El X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs se centra en l’estudi de l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. En aquesta edició volem analitzar com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat la història dels diferents territoris, les activitats productives predominants,  les dinàmiques poblacionals, les polítiques públiques, els intercanvis culturals i  la vida quotidiana.

 

Àmbit 1. Recursos naturals i territori. Dinàmiques socials, econòmiques i culturals en la història.

L’objectiu d’aquest àmbit és analitzar les dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències.  Des dels orígens del poblament de les valls pirinenques, l’ésser humà  s’ha assentat en diferents espais, unes vegades per a protegir-se i d’ altres per a poder aprofitar recursos naturals diversos que en garantien la subsistència: les muntanyes, les  valls, els boscos i els camps i molt espacialment l’aigua eren aspectes que condicionaven les ubicacions. Conrear horts i camps, estabilitzar animals, caçar i pescar així com aprofitar al màxim els fruits del boscos i de les muntanyes han estat una constant humana.

Al llarg de la història als Pirineus s’ han explotat mines i pedreres, aigües termals, s’han construït forns, forns de calç, carboneres, molins i forges, petits embassaments i s’han iniciat diferents projectes protoindustrials  que han continuat o no dependent dels diferents cicles econòmics. (S’admeten comunicacions)

Àmbit 2: Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions

En aquest àmbit volem analitzar l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions: els recursos naturals utilitzats habitualment com a aliment o com a remeis tradicionals evolucionen i solen convertir-se en recurs econòmic per a les famílies i poblacions: en aquest àmbit volem analitzar-ne la utilització, o les diferents cerimònies, rituals i festes que tenen com a protagonista d’una manera directa o indirecta diferents recursos naturals com ara el foc (festes de les falles, haros i brandons) o l’aigua  superficial o termal i els conreus (romeries i sants protectors, benediccions de termes, el carnaval o les festes de l’ós). També s’analitzarà com aquests elements s’han convertit en dinamitzadors de l’economia i han generat iniciatives vinculades al tercer sector. (S’admeten comunicacions)

Àmbit 3:  Estat de la qüestió i perspectives de futur

En les darreres dècades el paisatge natural, social i econòmic pirinenc s’ha modificat dràsticament: els habitants dels Pirineus han vist com es construïen carreteres i embassaments i com determinats aprofitaments del territori que a vegades topaven o convivien amb interessos diversos, sigui dels mateixos habitants o dels diferents tipus de turistes. En aquest àmbit volem analitzar com els actuals caçadors conviuen amb agricultors, ramaders, boletaires i excursionistes; els pescadors amb els esports d’aventura, el regadiu, la utilització de l’aigua de boca amb l’aprofitament hidroelèctric dels rius, el turisme de la neu, de l’aigua termal o de la natura conviu entre la recerca de clients per a dinamitzar econòmicament el territori i la possible massificació i afectació de paratges naturals. (S’admeten comunicacions)

Comunicacions i comunicacions-pòsters

Els interessats a participar en el  col·loqui mitjançant la presentació d’una comunicació  o d’una comunicació-pòster poden enviar la seva proposta en forma de resum, amb una extensió màxima d’entre cinc-cents i dos mil caràcters. El termini per presentar aquest resum és el 16 de juliol de 2017. Cal trametre el resum a l’adreça de correu electrònic pineda@irmu.org.

El termini per lliurar el text definitiu, que haurà de tenir una extensió d’entre 21.000 i 25.000 caràcters, és el dia 4 de setembre de 2017.

Inscripció

El preu de la inscripció general serà de 65 € i el de la inscripció reduïda –per a membres de centres d’estudis i estudiants– serà de 50 €.  El preu dóna dret a les actes, als dinars de dissabte i diumenge i a les activitats complementàries que es programin.

La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a partir del març a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs) abans del 24 de setembre de 2017.

Organitza

Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Diputació de Girona, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, Centre d’Estudis Ribagorçans, Societat Andorrana de Ciències i Institut Ramon Muntaner

Col·labora

Ajuntament de Queralbs i Consell Comarcal del Ripollès

Amb el suport:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Fundació Josep Irla, Obra Social La Caixa

Secretaria del Col·loqui

Institut Ramon Muntaner
Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l’Ebre s/n
43770 Móra la Nova (Tarragona)
Tel. 977401757        a/e: pineda@irmu.org
Per a més informació: www.irmu.org

FotoFoto2