Excursions

A aquesta apartat trobaràs diferents excursions per fer des de Queralbs! Vine a visitar-nos!

 • Tríptic turístic romànic
 • Refugi de coma vaca – refugi d’Ulldeter

  (GR 11.7 – GR 11)

  Durada: 3 h d’Anada

  Desnivell: +500 m, -300 m

  Bonica excursió pel fons de la capçalera de la coma de Fresers, de relleu força suau cobert de prats. La pujada del fons de la vall al coll de la Marrana és dura per la inclinació del vessant. Fins al juliol pot haver-hi una gran congesta al vessant d’Ulldeter del coll de la Marrana.


  Itinerari

  Des del refugi de Coma de Vaca baixem cap a la palanca que travessa el riu Freser, i anem a trobar el camí que puja a Queralbs. Travessem el torrent del Bogadà, que baixa del Balandrau, i continuem cap al N seguint la coma de Fresers per la riba esquerra del riu. Pugem al costat d’unes vires rocoses sobre un petit engorjat del riu. Més amunt passem per uns prats al peu d’unes roques rogenques: la jaça del Roc de l’Orri (00:45 h). A l’altra banda del riu veiem dues barraques de pastors.

  Continuem pel fons de la vall, passem una font abundosa i més amunt travessem un torrent que baixa del coll de la Marrana. Més endavant ens hem de començar a enfilar, pel prat i sense camí, cap al NE deixant a la nostra dreta un esperó coronat per un turó amb unes tarteres. La pujada és dura. Al final sortirem a un camí transversal, el de Núria a Ulldeter.

  El seguim cap a la dreta, en suau pujada fins al coll de la Marrana (02:15 h). Del coll baixem, i fins a travessar una pista d’esquí amb unes tanques paraneus. Deixant les tanques a la nostra dreta baixem cap a la suau carena coberta de prat al final de la qual hi ha el refugi d’Ulldeter.

 • Queralbs- tossa del pas dels lladres

  Durada: 05:15 h

  Dificultat: D

  Desnivell: +1490 m

  Alçada: 2665 m

  Excursió molt variada i bonica encara que és molt dura pel desnivell i la llargada. Atenció a la boira que sovint es condesa en aquesta carena. A l’hivern, amb tramuntana, la carena de la tossa del Pas dels Lladres és intransitable.


  Itinerari

  Des de Queralbs (1220 m) agafem un itinerari fins a la font de l’Home Mort (02:55 h). Des de la font de l’Home Mort cal resseguir un camAi?? que puja per la vall de Tosa amunt, sempre per la riba esquerra del torrent. Un bon tros enllà saltem el torrent de les Clotes, que cau en una cascada a la nostra dreta.

  Continuem pujant i, poc més amunt, trobem la jaça del Ginestar amb un prat d’herba molt verda i les ruïnes d’una antiga cabana de pastors. A partir d’aquí, el camí es desdibuixa, però hem de seguir vall amunt, encara que potser es puja més bé pel vessant dret del barranc. Anem remuntant la vall en aquest tram més dret però molt herbat.

  Quan el pendent se suavitza resseguim de prop el llit del torrent que acostuma a estar sec fins a un esvoranc en unes roques blanques: Fontseca (04:15 h). Des d’aquí, ens enfilem, sense camí, sobre les roques blanques i tindrem davant una clotada sobta el Pas del Lladres, que deixarem a la nostra dreta i, revoltant una mica ens enfilarem per la nostra esquerra cap a l’amplíssim coll del Pas del Lladres on trobarem una pista que puja d’Oceja i la fita fronterera núm. 506.

  Des d’aquí prenem l’ampla carena cap al N fins a la tossa del Pas dels Lladres.

 • Queralbs- refugi d'Ulldeter

  Durada: 06:40 h

  Desnivell: +1375 m, -360 m

  Itinerari molt bonic que ressegueix totes les gorgues del Freser. Tanmateix, cal considerar-lo dur pel desnivell i llargada. Requereix bona forma física i bon calçat. A l’hivern és totalment desaconsellable si no es pot fer en bones condicions, de temps i de neu, per excursionistes amb molta experiència, forma física i amb el material adequat.


  Itinerari

  Des de Queralbs baixem per la carretera de Ribes de Freser, passem el pas a nivell del cremallera i arribem fins a una revolta molt tancat al costat del casal marista de la arga, a la cruïlla de la carretera de Fustanyà i Serrat. Deixem la carretera de Ribes i passem el pont de les Ielles i, immediatament deixem la carretera de Serrat i en prenem una que comença a pujar seguint la riba del Freser aigües amunt fins a la central elèctrica de Daió.

  Travessem el Freser pel pont de fusta destinat als vianants i continuem pel camí a trossos empedrat que ara ressegueix la riba dreta del Freser enmig d’una vegetació a trams densa, fins al barranc dels Fossos, que travessem per un pont d’obra. Uns metres torrent amunt tenim el salt del Grill.

  El camí continua vall amunt tallat a les roques i força enlairat fins a un espai més ample abans conreat: les Ribes. Continuem pujant per una zona boscosa, passem un petit collet en una clariana i, resseguint la vora del torrent, arribem a la palanca sobre el Freser (02:05 h). Travessem la palanca i deixem a la dreta la font de les Marrades amagada en el prat.

  El camí comença a pujar pel bosc, travessa les canals que baixen del Balandrau quan torna a sortir del bosc, superar el dret vessant, cobert de tartera, mitjançant una sèrie de llaçades fins al cim de la pujada on sembla que hi havia abans el pedró de Costa Rubí (03:35 h).

  Ara el camí planeja, molt enlairat del riu, primer per una tartera i més enllà per una cornisa rocosa fins que ha vorejat tot l’esperó de la muntanya. Baixem en llaçades, cap al torrent del Bogadà, i en seguim la riba esquerra fins a la palanca sobre el Freser que travessem i ens enfilem al proper refugi de Coma de Vaca (03:55 h).

  Des del refugi de Coma de Vaca o del torrent del Bogadà seguim l’itinerari anterior fins al refugi d’Ulldeter (2235 m).

 • Queralbs- Núria, pel camí vell

  (GR 11)

  Durada: 02:45 h anada

  Dificultat: F

  Desnivell: +805 m, -25 m

  Camí molt freqüent, sobretot a l’estiu, que ressegueix les espectaculars gorgues de Núria. Amb neu és un itinerari difícil i perillós per a excursionistes no experts en alta muntanya hivernal. En males condicions és totalment desaconsellable.


  Itinerari

  Des de la plaça del Raig de Queralbs, enfilem la pujada de can Perico, fins a un carrer travesser que prenem a la dreta i, en una propera bifurcació, continuem a l’esquerra per un camí empedrat que puja entre prats i bosquets de freixes i avellaners. Travessem la carretera de Queralbs a la collada de Fontalba de biaix i continuem pujant per un camí entre parets de pedra.

  Passem entra la Ruira de Dalt i la de Baix i, més enllà, per davant de la font de la Ruira (00:25 h). Travessem un torrent i flanquegem tot un vessant assolellat cobert de grosses tarteres i matollars. Més endavant passem per sobre el túnel del cremallera i entrem decididament cap a les gorgues per un camí de cornisa força planer fins a trobar el riu de Núria que salvem pel pont del Cremal (01:05 h).

  A partir d’aquí el camí va pujant en llaçades i en molts trams és empedrat. Ja molt amunt travessem un canal cobert amb taulons i unes llaçades més amunt arribem al cim d’un esperó rocós; el Salt del Sastre, davant per davant de les cascades del torrent de la Fontalba. El camí flanqueja molt enlairat sobre el riu, travessa una tartera i va pujant fins al saltant de la Cua de Cavall, en una recolzada del camí, que continua fins al proper pla de Sallent (01:50 h) on travessa el riu per l’ull del pont sota la via del cremallera.

  Ara ressegueix la riba dreta del riu, del qual es va apartant progressivament i guanyant altura fins a la creu d’en Riba, des d’on baixem al proper santuari de Núria.

 • Planoles-Núria per la collada de Fontalba

  Durada: 06:25 h d’Anada

  Dificultat: F

  Desnivell: +1200 m, 450 m

  Itinerari molt variat amb molt bones vistes sobre les valls del Rigard, de Tosa, del Freser i de Núria. Seguirem el GR 11, fins a la font de l’Home Mort.


  Itinerari

  Des de l’estació de la Renfe de Planoles pugem cap al poble seguint el carrer de l’Estació. Al carrer de la Font seguim les marques del GR 11, travessem la N-152 i, per una carretera encimentada que contorneja una valleta cap a la dreta anem a parar a la pista del collet de les Barraques. La seguim a l’esquerra, pujant. Passem el càmping de can Fosses i on molt més amunt fem un revolt molt tancat a l’esquerra.

  Aviat però hem de deixar la pista i pujar amunt per dins d’un bosc de pi roig. Sortirem a una clariana i, per la dreta, pujarem a la pista que hem deixat. La travessem i anirem a parar a l’Àrea recreativa del Corral Blanc (font, barbacoes, taules de pícnic i refugi forestal). Continuem la pujada fins a la pista que hem travessat abans i la seguim a la dreta fins al collet de les Barraques (02:30 h). Del coll baixem per una pista herbada fins a uns prats al límit dels quals ens introduïm al bosc per un camí que va baixant força suaument.

  Travessem el riu de Tosa, per unes pedres, i seguim aigües avall per la riba esquerra fins a la font de l’Home Mort, situada entre un camí poc clar i herbat que puja, pel mateix vessant que hem vingut, fins a un petit esperó rocós cobert de pins. Planegem fins a sortir a uns prats amb la petita barraca de Mantegosa, amb teulada d’uralita, continuem travessant el prat en lleugera pujada fins al collet d’Estevenís (4 h) en un esperó de la muntanya, que tenim proper.

  Anem flanquejant pel vessant de la muntanya per un camí poc o molt marcat, sempre en lleugera pujada, per un terreny cobert de prat i matollars de ginebró amb alguns pins negres dispersos fins a la collada de Fontalba (04:55 h). Prenem el camí marcat, a l’esquerra, que ressegueix tota la coma i passa per la Dou de Fontalba, i continua pujant sostingudament fins a un esperó, la Fita, des d’on veiem per primer cop el santuari de Núria.

  Continuem pel camí que flanqueja les comes que cauen a les gorgues de Núria, fins a la creu d’en Riba i d’allà baixem fins al proper santuari de Núria.

 • Núria- refugi de coma vaca pel camí dels enginyers

  (GR 11.7)

  Durada: 03:15 h d’Anada

  Dificultat: F

  Desnivell: +330 m, -270 m

  Itinerari molt espectacular i variat que recorre enlairat les intricades gorgues del Freser. Alguns trams aeris demanen atenció. A l’hivern o amb neu és totalment desaconsellable si les condicions no són bones, no s’és un expert i no es porta material adient. A l’estiu tampoc és recomanable per a persones poc acostumades a l’alta muntanya


  Itinerari

  Des del santuari de Núria pugem pel camí de Via Crucis fins al peu d’una creu inclinada (XIII estació), deixem la pista que puja a l’alberg Pic de l’Àliga i travessem un collet verd fins a trobar un camí planer que flanqueja pel vessant i ressegueix tota la coma de Fontnegra i més enllà fins al serrat de Pedrisses (00:50 h) que té una gran vista sobre la vall de Ribes.

  Ara el camí gira a l’E i comença a resseguir les gorgues del Freser molt enlaire. Deixem, a sobre, la cabana de Pedrisses, sobre el camí, més enllà, voregem la fonda barrancada del torrent de Joan Déu, després el torrent de la Balma i, després de travessar un portell, l’abrupte clot de Malinfern (02:35 h), cobert de grossos despresos del Torreneules.

  Sortim d’aquest clot i flanquegem per vessants drets i herbosos les gorgues fins a un esperó també herbat: el coll dels Homes. Des d’aquí s’orienta decididament cap al refugi de Coma de Vaca. Arribem al refugi de Coma de Vaca (1995 m) que tenim sota mateix.

 • 7 excursions des de Queralbs


  1. EL BOIXATER.

  Camí de Núria, carretera de Fontalba, font Jumina, camí de Sant Sebastià, GR 11.


  2. RIU DE TOSA – EL CABLE.

  Camí GR 11, torrent dels Plaus, camí de les vagonetes fins al riu de la Tosa, antiga estació de càrrega de material de la mina Saragossa. Retorn pel mateix camí.


  3. ESTRET DEL FORN.

  Camí del Munell, font del Coronel, estret del Forn. Retorn pel mateix camí.


  4. VILAMANYA.

  Camí de la Davallada, pont del Boscós, bac del Boscós, Vilamanya, camí de l’Adriol, el Molí, la Costa.


  5. SERRAT.

  La Costa, el Molí, Fustanyà, Serrat, plans d’Escuira, la Plana, jaça de les Vaques, les lelles, carretera de Ribes.


  6. SALT DEL GRILL.

  Carretera de Ribes, les lelles, Daió, salt del Grill, palanca de les Ribes, bosc de la Caló, torrent del Forn, les lelles, carretera de Ribes a Queralbs.


  7. TARTER DE LA RATA.

  Camí de Núria, pont de Cremal, tarter de la Rata, la Sorra, els Plans, Daió, les lelles, carretera de Ribes a Queralbs.